Hoe maak je een natuurlijke huidverzorgingsroutine?

Inhoudsopgave[Hide][Show]

Het lijkt erop dat (vooral voor vrouwen) het overschakelen van reguliere huidverzorgingsproducten naar natuurlijke versies een van de moeilijkste natuurlijke stappen is om te nemen. Het is moeilijk om los te komen van de leeftijd-tartende, rimpel-omkerende, acne-voorkomende claims van conventionele producten (maar zeker gemakkelijk om nee te zeggen tegen sommige ingrediënten die erin zitten!).

Hieronder neem ik je mee door enkele favoriete natuurlijke huidverzorgingsrecepten van de afgelopen jaren om je te helpen de overstap gemakkelijker te maken en je te helpen beslissen welke natuurlijke huidverzorgingsroutine geschikt is voor jouw huidtype (doe-het-zelf of niet!)

Hoe u de beste natuurlijke huidverzorgingsroutine voor u kunt vinden?

De belangrijkste huidtypes zijn vettig, normaal, droog en gecombineerd. Verschillende huidverzorgingsingrediënten en combinaties werken beter bij deze verschillende huidtypes, hoewel er ook veel cross-over is.

Het goede nieuws is dat een paar eenvoudige ingrediënten kunnen worden omgezet in veel verschillende aangepaste producten. En als je niet wilt klussen, hebben natuurlijke huidverzorgingsbedrijven oplossingen bedacht die net zo goed werken, zelfs als ze een beetje (of veel) duurder zijn! (Mijn aanbevelingen komen hieronder.)

Normale of gecombineerde natuurlijke huidverzorgingsroutine

Ik heb altijd van die term gehouden, want wat is eigenlijk een “normale” huid? Mensen met dit huidtype kunnen meestal verschillende opties gebruiken en toch goede resultaten behalen. Mijn huid was vetter toen ik jonger was. Nu ik ben overgestapt op doe-het-zelf natuurlijke huidverzorgingsopties, is het meer “normaal” geworden.

Normale huidtypes hebben een huid met weinig onvolkomenheden, poriën zijn niet erg opvallend en de huid is niet overdreven gevoelig. Over het algemeen zijn het #skincare-doelen. Een gemengde huid is een normale, gezonde huid, maar droge of vettige plekken die extra aandacht nodig hebben.

Natuurlijke huidverzorgingsroutines (samen met gezonde levensstijlkeuzes) helpen de gecombineerde huid te voeden en te herstellen voor die onberispelijke look. Degenen met een normale/gecombineerde huid hebben geen ingrediënten nodig die te droog zijn, of iets te vettig, zoals pure cacaoboter.

Drageroliën die goed zijn voor de normale huid zijn onder meer:

 • jojoba
 • granaatappel
 • zonnebloem
 • kokosolie (meestal, zie opmerking hieronder)
 • cranberry zaad
 • abrikozenpit
 • argan
 • baobab

De volgende recepten doen het goed bij een normaal of gecombineerd huidtype, maar de lijst is zeker niet uitputtend. U kunt de recepten eenvoudig aanpassen met een aantal van de hierboven genoemde drageroliën, of ze zonder problemen gebruiken zoals ze zijn.

Beste exfolianten voor de normale huid

Beste reinigingsmiddelen voor de normale huid

Beste vochtinbrengende crèmes voor de normale huid

Degenen met een normale of gecombineerde huid doen het meestal goed met de meeste vochtinbrengende opties en hoeven vaak niet meer toe te voegen. Als je iets extra’s nodig hebt, zijn hier enkele goede opties.

Natuurlijke huidverzorging voor de vette huid

Overschakelen naar zachte en natuurlijke huidverzorgingsopties gaat vaak een heel eind in de richting van het verwijderen van overtollige olieproductie. Het eten van een gezond dieet helpt ook om huidontsteking te kalmeren die in acne verandert. In de tussentijd zijn er enkele natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen puistjes te voorkomen en overtollige olie te verwijderen.

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van ingrediënten voor doe-het-zelf huidverzorgingsrecepten bij het werken met een vette huid:

 1. We willen de olieproductie niet verhogen of de poriën verstoppen.
 2. Harde zepen en reinigingsmiddelen kunnen een boemerangeffect hebben en de vette huid nog erger maken.
 3. Bepaalde oliën en boters zijn comedogeen, wat betekent dat ze de poriën verstoppen, dus daar willen we niet mee overdrijven.

Hier zijn enkele van de beste drageroliën voor de vette en acne-gevoelige huid. Deze zijn meestal lichter en absorberen snel. De meeste hiervan zijn krachtige oliën en kunnen voor kosteneffectiviteit worden verdund met druivenpitolie of zoete amandelolie.

Drageroliën die goed zijn voor de vette/acne-gevoelige huid zijn onder andere:

 • Druivenpitolie
 • Amandel olie
 • Abrikozenpit
 • arganolie
 • Zwarte komijnzaadolie (voor acnelittekens)
 • Bernagiezaadolie
 • Camellia oleifera (groene theezaadolie)
 • Ricinusolie (moet eerst met andere oliën worden gemengd)
 • Teunisbloem
 • Jojoba olie
 • Pompoenzaadolie

De volgende recepten doen het goed bij een normaal of gecombineerd huidtype, maar de lijst is zeker niet uitputtend. U kunt de recepten eenvoudig aanpassen met een aantal van de hierboven genoemde drageroliën, of ze zonder problemen gebruiken zoals ze zijn.

Beste exfolianten voor de vette huid

We willen het niet overdrijven en de oliën van de huid verwijderen, maar exfoliatie helpt om nieuwe huidcellen te onthullen. Een eenvoudige suikerscrub, zoutscrub of reinigingskorrels zijn allemaal goede opties. Hier zijn enkele scrubs die perfect zijn voor de vette of acne-gevoelige huid.

Beste doe-het-zelfreinigers voor de vette huid

 • Oliereiniging is mijn go-to reinigingsmethode voor elk huidtype. Over het algemeen hebben mensen met een vette huid een grotere hoeveelheid ricinusolie nodig in vergelijking met de andere oliën om te voorkomen dat de huid tijdens de overgang te vettig wordt. Over het algemeen lijkt een half en een half mengsel van ricinusolie en olijfolie of zelfs een verhouding van 2:1 ricinusolie tot olijfolie goed te werken.
 • Deze schuimende gezichtsreiniger kan worden aangepast voor de vette huid.
 • Een konjac-spons is goed voor alle huidtypes, maar is vooral zacht en herstellend voor een acne-gevoelige huid.
 • Gezichtszeep met houtskool en klei helpt ontgiften en absorbeert overtollige olie.
 • Zeezoutzeep is goed voor de vette huid.

Natuurlijke doe-het-zelf-toner voor de vette huid

DIY-vochtinbrengende crèmes voor de vette huid

Voor een vette huid willen we iets lichtgewichts dat de poriën niet verstopt. Als je de olie-reinigingsmethode gebruikt, heb je waarschijnlijk geen vochtinbrengende crème nodig. Degenen die de voorkeur geven aan een meer typische gezichtsreinigingsroutine, kunnen het afmaken met een van deze vette huidvriendelijke crèmes.

Droge of volwassen natuurlijke huidverzorgingsroutine

Dankzij hormonen zijn tieners berucht vanwege het hebben van acne en een vette huid. Volgens deze wetenschappers, naarmate we ouder worden, nemen de hormonen af, en daarmee ook onze productie van de talgklieren. Olieklieren stabiliseren later in de volwassenheid en nemen langzaam af naarmate we ouder worden. Voor vrouwen na de menopauze stopt de productie van talgklieren uiteindelijk helemaal.

Een droge huid heeft vaak hele kleine poriën (wat dat betreft!), maar je zult ook roodheid, schilfering en lijntjes tegenkomen. We moeten vocht en molligheid terug in de huid brengen met zaken als collageen en vitamine C-supplementen.

Mensen met een droge of ouder wordende huid hebben vaak direct baat bij natuurlijke huidverzorgingsopties. Het gebruik van natuurlijke oliën op de huid helpt de olieproductie in evenwicht te brengen en stopt de droogte in zijn sporen.

Beste doe-het-zelf exfolianten voor de droge huid

Normaal gesproken willen we de droge huid niet exfoliëren, maar soms is het nuttig. Een zachte zelfgemaakte suikerscrub of reinigingskorrels kunnen een manier zijn om natuurlijke oliën toe te voegen en dode huidcellen voorzichtig te verwijderen. Hier zijn enkele van mijn favoriete zachte exfoliators voor een natuurlijke huidverzorgingsroutine.

Beste doe-het-zelf-recepten voor natuurlijke reinigers voor de droge huid

Beste natuurlijke vochtinbrengende recepten voor de droge huid

Zelfgemaakte lotionrepen, superhydraterende zelfgemaakte lotion en opgeklopte body butter zijn allemaal uitstekende vochtinbrengende opties voor droge huidtypes. Gewone biologische sheaboter kan ook een eenvoudige en effectieve optie zijn.

Andere benaderingen voor de zorg voor een ouder wordende huid (van binnenuit)

Er zijn een heleboel anti-verouderingsproducten beschikbaar, maar de beste opties zijn degene die u intern neemt. En die dure collageencrèmes? Ze zijn vrijwel zinloos sinds collageen vezels zijn te groot om door de huid te worden opgenomen. Hier zijn enkele tips om collageen op natuurlijke wijze te stimuleren:

 • Gebruik kokosolie of andere natuurlijke vochtinbrengende crèmes (indien getolereerd; zie opmerking hieronder)
 • Supplement met gelatine en collageen voor een vollere huid
 • Visolie heeft voedingsstoffen waar onze huid naar hunkert
 • Neem vitamine C om collageen op natuurlijke wijze te stimuleren

Gezichtsmassage

Soms gaat het er niet om wat je op je huid smeert, maar wat je ervoor doet! Regelmatige gezichtsmassage verhoogt de bloedsomloop om wallen te verminderen, lymfevocht af te voeren en het huidcollageen te stimuleren. Hier zijn enkele gezichtsmassagetechnieken die u kunt gebruiken voor een mooie huid. Ik raad het ten zeerste aan om het voor alle huidtypes te proberen.

Een woord over kokosolie

Het wondermiddel van natuurlijke gezondheid, kokosolie heeft een ereplaats in mijn keuken. Ik heb ook meer dan 100 toepassingen bedacht voor kokosolie. Dat gezegd hebbende, het werkt niet bij elk huidtype. Sommige mensen vinden het erg uitdrogend en voor sommigen kan het de poriën verstoppen. Andere mensen zijn er dol op en vinden het het beste huidverzorgingsingrediënt ooit.

Veel van mijn doe-het-zelf-recepten voor natuurlijke huidverzorging zijn gebaseerd op kokosolie, maar als het niet werkt voor je huidtype, kan het soms worden vervangen door een andere olie (zoals drageroliën hierboven per huidtype). Als het niet werkt voor je gezicht, vind je het misschien nog steeds leuk in producten die op het lichaam worden gebruikt.

Supplementen voor huidverzorging

Ik ben er vast van overtuigd dat wat je in je lichaam stopt net zo belangrijk (zo niet meer!) is dan wat je erop doet als het gaat om de gezondheid van de huid. Een natuurlijke huidverzorgingsroutine moet een gezond dieet omvatten. Ik had vroeger vreselijke acne. Sinds het veranderen van mijn dieet en supplementen, breek ik helemaal niet meer en mijn littekens uit het verleden zijn genezen. De supplementen die voor mij het grootste verschil in huidgezondheid leken te hebben gemaakt, zijn:

 • Visolie– voor vitamine A, D en K, omega-3 vetzuren en antioxidanten, allemaal goed voor de huid
 • Gelatine– een voorloper voor collageen, gelatine heeft mijn haar, huid en nagels merkbaar sterker en gladder gemaakt (ook goed voor cellulitis!)
 • Magnesium– een ontstekingsremmer en ontbreekt in de voeding van veel mensen. Topische magnesiumolie lijkt het meest effectief te zijn voor de gezondheid van de huid.

Natuurlijke huidverzorging die u kunt kopen (niet doe-het-zelf)

Als je gewoon een goed kant-en-klaar huidverzorgingsproduct wilt, zijn hier enkele gezonde opties die ik heb gebruikt en waar ik van hield. Deze merken hebben ingrediënten waar ik me goed bij voel, en ze zorgen ervoor dat de huid geweldig aanvoelt. Je vindt hier scrubs, serums, gezichtsreinigers en meer voor alle verschillende huidtypes.

Hoe verzorg jij je huid? Welke natuurlijke oplossingen hebben het beste voor u gewerkt? Deel hieronder!

bronnen:

 1. Harvard. (2021, 27 mei). De voedingsbron: collageen.
 2. Shamloul, G., & Khachemoune, A. (2021). Een bijgewerkt overzicht van de talgklier en zijn rol bij gezondheid en ziekten Deel 1: Embryologie, evolutie, structuur en functie van talgklieren. dermatologische therapie, 34(1), e14695.

creditSource link

Superbodies
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart